Ο θρίαμβος του Davide Fore στο Genk για το WSK Euro Series
https://kartnewsgr1.blogspot.com/2013/06/davide-fore-genk-wsk-euro-series.html
Στον 4ο και τελευταίο αγώνα του WSK Euro Series στην πίστα Genk του Βελγίου ο Ιταλός 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και προπονητής του "Κωνσταντίνου", Davide Forè ήρθε πρώτος στον τελικό μετά από υποδειγματική οδήγηση στην κορυφαία κατηγορία ΚΖ, ξεκινώντας από τη 2η θέση και αφού είχε χάσει μια - δυό θέσεις στην εκκίνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού εκκινούσε από το ακάθαρτο μέρος της διαδρομής.
Του Χ.Τ.
Του Χ.Τ.
Νωρίτερα στα σκέλη είχε εντυπωσιακή ανοδική πορεία, ξεκινώντας από την 22η θέση, που είχε βρεθεί λόγω προβλημάτων, για τερματίσει διαδοχικά 8ος και στο τελευταίο σκέλος 1ος.
Δηλαδή κέρδισε 21 θέσεις σε δύο σκέλη στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία παγκοσμίως.
Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι όχι μόνο είναι κορυφαίος οδηγός παγκοσμίως, αλλά, κυρίως, ότι παραμένει μάχιμος.
Στους προηγούμενους αγώνες του WSK Euro Series στη La Conca, στη Zuera και το Sarno τερμάτιζε στις τελευταίες θέσεις ή εγκατέλειπε μετά από συγκρούσεις.
Αυτά τα γεγονότα ορισμένοι είχαν σπεύσει να ερμηνεύσουν ως έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω ηλικίας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα μη ανταγωνιστικού εξοπλισμού, όπως αποδεικνύεται πανηγυρικά σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, οι κινητήρες Maxter που χρησιμοποιούσε στους προηγούμενους αγώνες, δεν είναι φέτος ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί.
Ως ιδιοκτησία όμως του ομίλου Tinini, αφεντικού της CRG, ήταν η επιλογή της επίσημης εργοστασιακής ομάδας της CRG για το 2013.
Σημειωτέον ότι η πλειοψηφία των υπολοίπων οδηγών της CRG, που τρέχουν με δορυφορικές ομάδες της CRG (Verstappen, Pex) χρησιμοποιούν κινητήρες ΤΜ, και ο Federer κινητήρα Modena.
Η επιλογή όμως των κινητήρων Maxter στερούσε από τον Forè τη δυνατότητα διακρίσεων σε μια κρίσιμη για τον ίδιο αγωνιστική χρονιά, που λόγω ηλικίας δεν είχε την πολυτέλεια για τέτοιες χρονικές απώλειες.
Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε με μια πρωτότυπη λύση που επέτρεψε τόσο στον Forè όσο και στον Tinini να λύσουν το πρόβλημα και να συνεχίσουν τη γόνιμη συνεργασία τους :
Τεχνική υποστήριξη του Forè από Πολωνική αγωνιστική ομάδα, δορυφορική της CRG, με κινητήρα ΤΜ βελτιωμένο από ιδιώτη βελτιωτή, και λοιπό εξοπλισμό CRG.
Το σχήμα αυτό πρωτοδοκιμάστηκε στον 1ο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Wackersdorf της Γερμανίας πριν λίγο καιρό, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Τώρα στο WSK Euro Series στην πίστα Genk του Βελγίου, τα προβλήματα λύθηκαν και ήρθε η κορυφή. Το ίδιο σχήμα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και στο δεύτερο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει στο τέλος του μηνός, πάλι στην πίστα της Genk.
Σημειωτέον ότι η Genk είναι η έδρα του άλλου εργοστασιακού οδηγού της CRG, επίσης πολυπρωταθλητή, του Βέλγου Jonathan Thonon.
Ο Thonon τερμάτισε 2ος, οπότε η νίκη του Forè μέσα στο σπίτι του εσωτερικού ανταγωνιστή του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αίγλη.
Ο Thonon περίμενε νίκη στην έδρα του, όπως και οι συμπατριώτες του, στους οποίους μάλιστα αφιέρωσε το κύπελό του την ώρα της απονομής επάνω στο βάθρο.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ο αποκλεισμός του Verstappen κατά τον τεχνικό έλεγχο μετά τον τελικό. Ο αποκλεισμός δεν είχε επίπτωση στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για τον ίδιο, λόγω της μεγάλης βαθμολογικής διαφοράς από τους αντιπάλους του.
Ο λόγος του αποκλεισμού, σύμφωνα με την απόφαση των αγωνοδικών, οφείλεται σε πρόβλημα του σασί και μάλιστα στη μή επαρκή προφύλαξη του πίσω τροχού (technical non conformity regarding rear wheel protection), σύμφωνα με το άρθρο 2.5.3 των Τεχνικών Κανονισμών της CIK/FIA (CIK/FIA Technical Regulations) και ειδικότερα το σχέδιο (drawing) n° 2c.
Συγκεκριμένα, πλαστικός προφυλακτήρας του είχε στραβώσει στο πίσω δεξί άκρο μετά από μια σύγκρουση και δεν είχε τη σωστή απόσταση από τον πίσω δεξί τροχό. Όσοι παρακολούθησαν ζωντανά τον αγώνα από την διαδικτυακή τηλεόραση, πρόσεξαν ότι στους τελευταίους γύρους ο Verstappen χρησιμοποιούσε το δεξί του χέρι όχι για να αλλάζει ταχύτητες, αλλά για να επαναφέρει και να διατηρεί στη θέση του το δεξί μέρος του προφυλακτήρα του, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και ίσως την ευκαιρία να προσπεράσει τον Thonon, αλλά κατορθώνοντας παρόλα αυτά να διατηρήσει την τρίτη θέση στον αγώνα.
Για αυτή την τεχνική παράβαση, που έγινε παρά τη θέλησή του, τιμωρήθηκε ο Verstappen!
Δεν ξέρει κανείς τί να πρωτοθαυμάσει σε αυτό το γεγονός:
Την οδηγική ικανότητα του Ολλανδού οδηγού, την αντικειμενικότητα των αγωνοδικών και των τεχνικών εφόρων του WSK που δεν χαρίζονται σε κανένα σε θέματα τήρησης των Κανονισμών, ή την υπακοή και σεβασμό των ομάδων και οδηγών σις αποφάσεις των στελεχών του αγώνα!
Τα αποτελέσματα του αγώνα της ΚΖ , μαζί με την τελική βαθμολογία και την απόφαση των αγωνοδικών :
Τα αποτελέσματα του αγώνα της ΚΖ2 , μαζί με την τελική βαθμολογία
Τα αποτελέσματα του αγώνα της ΚF , μαζί με την τελική βαθμολογία
Τα αποτελέσματα του αγώνα της ΚFJ (junior) , μαζί με την τελική βαθμολογία
Το άρθρο 2.5.3 των Τεχνικών Κανονισμών της CIK/FIA :
2.5.3 - Rear wheel protection
* For all categories (except in Superkart), it is mandatory and homologated by the CIK-FIA after having passed thehomologation tests.
*It is not permitted to modify the chassis to fit the rear protection (chassis modification only allowed by the Manufacturer of the chassis, in the respect of the Homologation Form and of possible Extensions).
* The design and functioning of the rear protection must be approved by the CIK-FIA Technical Working Group.
* The rear protection must be made of hollow plastic moulded and must not present any danger as regards safety.
Furthermore, the structure must be moulded plastic without foam filling, and the wall thickness must be constant in order to provide uniform strength.
* It may under no circumstances be situated above the plane through the top of the rear tyres.
* The surface(s) of the rear protection must be uniform and smooth; the rear protection must not comprise holes or cuttings other than those necessary for its attachment and/or present at the homologation.
* Gap between the front of the rear protection and the rear wheels surface: 15 mm minimum, 50 mm maximum.
* Minimum width: 1,340 mm.
* Maximum width: that of the overall rear width, at any time and in all circumstances.
* Ground clearance: 25 mm minimum, 60 mm maximum in a minimum of 3 spaces of a width of 200 mm minimum, situated in the extension of the rear wheels and the centre line of the chassis.
* It must have a minimum height of 200 mm above the ground and have at the rear a vertical surface (+0°/-5°) with a minimum height of 100 mm immediately above the ground clearance, measured in a minimum of 3 spaces of a width of 200 mm minimum, situated in the extension of the rear wheels and the centre line of the chassis (technical drawing No. 2c appended).
* Rear overhang: 400 mm maximum.
* The unit must be attached to the frame in at least 2 points by supports homologated with the protection and made of plastic, steel or aluminium (possibly by a supple system) on the 2 main tubes of the chassis, or on the currently used bumper (upper bar and anti-interlocking bar, Article 2.5.2), and it must be possible to install it on all homologated chassis (respecting the homologated F dimensions which vary from 620 to 700 mm).
* If a full rear fairing complying with the physical dimensions of the rear bumper is used, mounting the anti-interlocking bar and the upper bar is optional.
In all conditions, the rear protection must at no time protrude beyond the external plane of the rear wheels
Το σχέδιο Νο. 2c των Τεχνικών Κανονισμών της CIK/FIA :
Το Kartnews.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.