Όλα έτοιμα για τον 24ωρο Αγώνα Καρτ στο Le Mans

Για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένος ο 24ωρος μαραθώνιος αγώνας καρτ στο φημισμένο Le Mans της Γαλλίας, για 28η φορά. 



Του Γιάννη Γκρίλλα,

Μια νέα εποχή για τον 24ωρο αγώνα του Le Mans, ξημερώνει αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η φετινή εκδήλωση-γιορτή του παγκόσμιου καρτ, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη νέα διεθνή πίστα που χτίστηκε δίπλα στο διάσημο Alain Prost Circuit και η οποία είναι αριστερόστροφη. 

Στον αγώνα θα λάβουν μέρος συνολικά 32 ομάδες και 128 οδηγοί (κάθε ομάδα διαθέτει τέσσερις πιλότους), στις δύο κατηγορίες KF και ROTAX, ενώ θα εκπροσωπηθούν 3 κατασκευαστές κινητήρων και 9 κατασκευαστές σασί. 

Όπως ο αγώνας των αυτοκινήτων, διαθέτει τον απόλυτο κυρίαρχο του που ακούει στο όνομα Tom Kristensen, έτσι και στα καρτ το απόλυτο φαβορί δεν είναι άλλος από τον Γάλλο Wilfrid Lecarpentier, ο οποίος στοχεύει στην 9η νίκη του φέτος στο θεσμό.

Αν την πετύχει θα ισοφαρίσει τις κατακτήσεις του Δανού ομολόγου του, που στέφθηκε τον περασμένο Ιούνιου για 9η φορά νικητής του Le mans. 

Όσον αφορά τις συμμετοχές, οι ομάδες που θα λάβουν μέρος φέτος προέρχονται από την Γαλλία, το Βέλγιο, την Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Δανία. 

Ο αγώνας παρουσιάζει και φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς ανταγωνισμού, ενώ πολλά είναι και τα ρεκόρ που αναμένεται να καταριφθούν. 

Οι δύο Γάλλοι πιλότοι Jacky Foulatier και Francois Hurel, με την φετινή συμμετοχή τους θα φτάσουν στο ασύλληπτο ρεκόρ των 25 συμμετοχών στα 28 χρόνια του θεσμού! 

Επιπλέον ο Hurel θα γίνει ο μοναδικός πιλότος που θα έχει τρέξει και στον 1ο αγώνα που έγινε πριν 28 χρόνια στην πίστα Alain Prost, αλλά και στην καινούργια πίστα. 

Η ιταλική εταιρεία κατασκευαστών σασί Birel πάει να διευρύνει το δικό της ρεκόρ των 9 κατακτήσεων, ενώ στους κατασκευαστές κινητήρων η εταιρεία ΤΜ με επτά κατακτήσεις κατέχει μέχρι στιγμής το αντίστοιχο ρεκόρ. 

Μερικές επιπλέον ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ιστορικό αυτό θεσμό: 
  • Τις 27 προηγούμενες χρονιές, στον αγώνα του Le Mans έχουν λάβει μέρος συνολικά 884 πληρώματα. 
  • Τον πρώτο αγώνα του 1985 κέρδισε ένα καρτ Mach1 με κινητήρα 100 κ.εκ. γραναζωτής μετάδωσης (ταχύτητες). 
  • Η πρώτη μη γαλλική ομάδα που κέρδισε τον αγώνα ήταν η Ελβετική ομάδα του θρυλικού Rolf Carigiet το 1989. 
  • Το μοναδικό θανατηφόρο ατύχημα μέχρι σήμερα συνέβει το 1994, όταν το σύστημα πέδησης πρόδωσε τον Γάλλο πιλότο Patrick Bouazis, με αποτέλεσμα την διακοπή του αγώνα τρεις ώρες πριν από την λήξη του. 
  • Καρτ με υδρόψυκτο κινητήρα 100 κ.εκ. κέρδισε για πρώτη φορά το 2001. 
  • Καρτ με μπροστινά φρένα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005. 
  • Καρτ εξοπλισμένο με μοτέρ νέας γενιάς KF κέρδισε για πρώτη φορά το 2009. 
Την αυλαία του αγώνα 24ωρου Le Mans θα κλείσει μια μεγαλειώδης έκθεση ιστορικών καρτ, η οποία περιλαμβάνει μοντέλα από το 1956 και το πρώτο καρτ που φτιάχτηκε ποτέ, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 80’.

Η εκκίνηση θα δοθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στις 15.00 ώρα Γαλλίας.


Related

news 319875347708734516

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Το Kartnews.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

emo-but-icon

Follow Us

Side Ads

Text Widget


15/09 1ο Rotax Max Challenge - Αθήνα


20/10 2ο Loux Cup

WSKCIKFIA

WSKCIKFIA


weather

Connect Us

item